Monday, June 25, 2018

RESEPI TART TELUR

Resepi ni aku penah buat 2 atau 3 kai je dulu masa rajin. Lepas tu haremmmm....Biasalah, dh tahu buat jadi malas la . Masa tak tahu dulu beria-ia nk belajar.

BAHAN2 PASTRY

100 GRAM ICING SUGAR
1 EGG
250G BUTTER
500G FLOUR

CARA2
1. MIX SUGAR PLUS BUTTER ( NO NEED TO BEAT)
2. ADD EGG AND FLAUR

CUSTARD

6 EGGS
130G CASTOR SUGAR
200ML WATER
250 FRESH MILK
PANDAN LEAVES

1.BOIL WATER ( SUGAR PLUS PANDAN LEAVE)
2.ADD IN FRESH MILK PLUS EGGS
3. TAPIS. kEMUDIAN DIMASUKKAN DALAM PASTRY THEN BAKAR LA DLM OVEN 25 - 30 MINUTES ( 180 C)

( Sori resepi  tulis dlm bahasa inggeris sbb salin dari yg asal. Resepi ni kawan yg bukan melayyu yg bagi. Tu pasal la dalam bi.)


KEK BUAH

1 Tin susu pekat
1 kotak ( 375 gm ) buah campuran
2  1/2 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh sodabikabonat
1 tin air

CARA
Panaskan butter hingga cair, masukkan susu pekat dan air mendidih.
Masukkan buah2 campuran. Gaul 5-10 9minit.
TUANG DALAM ADUNAN TEPUNG - kacau cepat
masukkan dalam loyang- Bakar 1 1/2 jam. Api sederhana



No comments:

Post a Comment