Tuesday, March 12, 2013

char kuew teow. carakuuu

bahan-bahan
kuew teow sebungkus,namun cara menyediakannya tidak menggunakan sekali gus tetapi mengikut anggaran jumlah kepala.
resepi yg diturunkan ini adalah untuk anggaran sepinggan char kuew teow  atau untuk seorang makan.
2 ulas bwg putih, diketuk2 jerr
1@2sudu cili giling....ikut suka nak pedas hok mana.
2sudu besar sos tiram,
2@3sudu kicap cair
1sudu gula
1bj telur,
2sudu minyak masak.
udang atau kerang...ikut suka nk letak banyak mana
taugeh dan kucai ikut suka nak letak banyak mana.

cara2nk goreng...charr...charrr!

tumiskan bawang putih dalam minyak,dah agak garing, masukkan cili giling,tumis lagi, kemudian masukkan kicap cair, sos tiram dan gula.tumis dan gaul mesra.masukkan udang atau kerang, bila udang atau kerang dah masak, masukkan 1cawan air  dalam kuali. biarkan mendidih, masukkan meeteow,anggaran segenggam untuk seorang atau satu senduk.masukkan juga taugeh dan kucai.biarkan mendidih barulah pecahkan telur dan kacau sekejap. tutup api, dah boleh hidang! Enak dimakan dengan cili jerukk.

#klu nk masak untuk lbih dari 2 org, maka agak2lh sendiri ya.Disarankan memasak menggunakan api yang kuat, namun kena pandai jaga!

No comments:

Post a Comment