Friday, March 6, 2015

Teks Pengacaraan Majlis Motivasi keibubapaan untuk murid-murid tahun 6.

BISMILLAHIRROHMANIRROHIMM…. ROBBISROHLI SODRI WAYASSIRLI AMRI………….
ASSALAMUALAIKUM WB


YANG BERBAHAGIA, AL-FADZIL USTAZ MOHD ZAINUDDIN BIN MUHAMED ZAINI ATAU LEBIH DIKENALI SEBAGAI PU YEOB, SELAKU PENCERAMAH JEMPUTAN KITA PADA MALAM INI.
YANG BERUSAHA, EN AZNI B. DAUD, GURU BESAR SK SELABAK,
YANG DIHORMATI,ENCIK SHAHRANI B. ITAM, SELAKU YDP PIBG SK SELABAK,
SETERUSNYA …PN HJH ROFIJAH BT LEE,PENOLONG  KANAN HAL EHWAL MURID 
TN HJ MOHD NAJIB BIN WAZIR, PENOLONG KANAN KOKURIKULUM
 RAKAN-RAKAN GURU, IBU BAPA DAN PARA PELAJAR YANG DIKASIHI SEKALIAN.

ALHAMDULILLAH, MARILAH KITA SAMA-SAMA MEMANJATKAN SYUKUR KE HADRAT ILAHI KERANA DENGAN LIMPAH KURNIANYA JUA MAKA KITA DIBERIKAN LUANGAN WAKTU, DIGERAKKAN MINDA DAN DERIA RASA, DIKURNIAKAN KECERDASAN FIZIKAL DAN
  ,MENTAL UNTUK SAMA-SAMA BERKUMPUL DI DALAM SATU MAJLIS ILMU YG MUDAH2AN DIRAHMATI ALLAH..
SESUNGGUHNYA ADA PEPATAH YANG MENGATAKAN ILMU ITU ADALAH LEBIH BAIK DARI HARTA KERANA  DGN BERILMU, IANYA DAPAT MENJAGA KITA SEDANGKAN HARTA PULA MEMERLUKAN KITA UNTUK MENJAGANYA. ILMU JUGA JIKA DISEBARKAN IANYA AKAN MEMANJANGKAN MANFAT DAN KEBAIKAN SEDANGKAN HARTA JIKA DIBERIKAN KPD ORANG, IA AKAN HABIS.

TN2 DAN PUAN2 SEKALIAN…SEKALI LAGI SY  MEWAKILI WARGA SK SELABAK MENGUCAPKAN TERIMA KASIH DAN  SELAMAT DATANG KE MAJLIS MOTIVASI KEIBUBAPAAN  DAN AKUJANJI BAGI MURID2 TAHUN 6 menuju kecemerlangan UPSR tahun 2015.
  
SEDIKIT INFO MENGENAI PROGRAM INI IAITU PROGRAM YANG BERKONSEPKAN  MOTIVASI KEIBUBAPAAN INI MERUPAKAN PROGRAM YANG DIRANCANG KHAS UNTUK MURID2 TAHUN 6 YANG AKAN MENDUDUKI PEPERIKSAAN UPSR PADA TAHUN INI KHASNYA,  DAN MURID2 TAHAP 2 AMNYA BERSAMA-SAMA IBU BAPA MEREKA BAGI MENCARI DAN MENENTUKAN HALA TUJU YANG SEPATUTNYA DALAM MENCAPAI KECEMERLANGAN SAMA ADA DARI SUDUT SAHSIAH, AKADEMIK MAHUPUN ARAH HIDUP.
SAYA RINGKASKAN DI SINI, ANTARA OBJEKTIF PROGRAM INI ADALAH UNTUK MELAHIRKAN MURID YANG BERKEPERIBADIAN MULIA, BERPEGANG KEPADA NILAI-NILAI MURNI, BERBUDI BAHASA, BERTANGGUNGJAWAB DAN MENGHORMATI IBU BAPA, GURU, MASYARAKAT DAN UNDANG-UNDANG, DI SAMPING MENINGKATKAN KUANTITI DISIPLIN MURID DAN MENGURANNGKAN SALAH LAKU DISIPLIN DI KALANGAN MURID.
HMMM… BANYAK JGK YA  OBJEKTIF YG INGIN D CAPAI!.. MUDAH2 AN IANYA AKAN TERMAKBUL. INSYA ALLAH!

BAIKLAH, TANPA MELENGAHKAN MASA, KITA MULAKAN MAJLIS INI DENGAN MEMPERSILLAKAN AL FADHIL USTAZ AZAM BAKRI BIN CHE ALI BAGI MEMBACAKAN DOA AGAR BERTAMBAH KEBERKATAN MAJLIS PADA MALAM INI. DI PERSILAKAN.
AMINN YA ROBBAL ALAMINN.. TERIMA KASIH AL FADHIL USTAZ ATAS BACAAN DOA ITU TADI.


SETERUSNYA MAJLIS INGIN MEMPERSILAKAN YANG BERUSAHA ENCIK AZNI B DAUD, GB SK SELABAK UNTUK MEMPERDENGARKAN  UCAPAN BELIAU PD ML MINI. DI PERSILAKAN.
TERIMA KASIH TN GURU BESAR DI ATAS UCAPAN ITU TADI.

KINI TIBALAH MASANYA YANG DITUNGGU2 UNTUK KITA SAMA2 MENDENGAR CERAMAH MOTIVASI KEIBUBAPAAN YG AKAN DISAMPAIKAN OLEH PENCERAMAH UNDANGAN KITA PD MALAM INI. SEBELUM ITU IZINKAN SAYA MEMBACAKAN SEDIKIT MAKLUMAT  ATAU INFO BIODATA MENGENAI PENCERAMAH UNDANGAN  KITA PD MALAM INI. 
NAMA PENUH BELIAU : MOHD ZAINUDIN B. MOHAMED ZAINI ATAU LBIH DIKENALI SBG PU YEOB!.
UMUR :  33 TAHUN 
ASAL: KG GAJAH , NAMUN SEKARANG TELAH MENETAP DI TAMAN KOTA JAYA, SIMPANG, TAIPING PERAK.
STATUS :BERKAHWIN DAN MEMPUNYAI 6 org anak .
PENDIDIKAN : DIPLOMA TAHFIZ QURAAN WAL QIRAATI
PEKERJAAN : PEN. PEG HAL EHWAL ISLAM/JURUNIKAH
PERWATAKAN :LUCU, MUDAH MESRA, PERAMAH (KOSONG 3)
SELEBRITI TERKENAL SELEPAS BERJAYA KE PERINGKAT AKHIR PU MUSIM 1.

BAIKLAH UNTUK ITU, MAJLIS DENGAN BERBESAR HATI MEMPERSILAKAN AL FADHIL USTAZ PU YEOB KITA UNTUK MENYAMPAIKAN CERAMAH BELIAU PADA MALAM INI. DIPERSILAKAN!.


ALHAMDULILLAH DAN TERIMA KASIH D UCAPKAN KEPADA AL FADHIL USTAZ MOHD ZAINUDDIN DI ATAS CERAMAH YG TELAH BELIAU BERIKAN TADI. DIHARAPKAN SAMA2LAH KITA MENDAPAT MANFAAT DAN PEDOMAN DARI CERAMAH BELIAU TADI DALAM MENDIDIK HATI DAN MENJADIKAN KITA SEBAGAI INSAN YANG AKAN BERJAYA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT.
UNTUK ITU, MAJLIS MEMBUKA PELUANG KEPADA PARA HADIRIN UNTUK BERTANYAKAN SEBARANG SOALAN ATAU PERMASALAHAN KEPADA PU YEOB KITA. JK SEKIRANYA ADA SOALAN DRP MURID ATAU IBU BAPA.. D HARAP DAPATLAH D KEMUKAKAN SEGERA UNTUK DIJAWAB OLEH PU KITA MLM IINI.
                                                
BAIKLAH  MAJLIS DI TERUSKAN LAGI DENGAN MENJEMPUT SEMUA MURID2 TAHUN 6. KE HADAPAN PENTAS BAGI MEMBACAKAN IKRAR AKUJANJI DAN  SETERUSNYA MEREKA MENANDATANGANI SURAT /SIJIL AKUJANJI TERSEBUT SAMBIL DISAKSIKAN OLEH IBU BAPA PELAJAR2 INI SENDIRI.
DGN ITU, DI PERSILAKAN ADIK ALIF NAJWAN BIN MOHD KHAIRUSSALEH UNTUK MENGETUAI BACAAN IKRAR DAN AKUJANJI INI.
SELEPAS MENANDATANGANI SURAT AKUJANJIN INI, DIHARAPKAN SEMUA PELAJAR TAHUN 6 INI AKAN MENJADI LEBIH BERSEMANGAT, LEBIH TEKUN DAN SERIUS UNTUK MENCAPAI KECEMERLANGAN DEMI MEMBUKTIKAN KEPADA IBU BAPA DAN GURU2 MEREKA BAHAWA TIADA YG MUSTAHIL UNTUK DICAPAI DI DUNIA INI DAN MEREKA SEMUA BOLEH!!.


DGN INI MAJLIS SEKALI LAGI MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA  TUAN PUAN,  PARA GURU DAN MURID2 SERTA PENCERAMAH JEMPUTAN KITA YANG TELAH MEMBERIKAN SEGALA KERJASAMA DAN SOKONGAN  KALIAN UNTUK MENJAYAKAN PROGRAM INI. SAYA SELAKU JURU ACARA PADA MALA M INI MEMOHON RIBUAN AMPUN DAN MAAF DI ATAS SEGALA KEKURANGAN SEWAKTU MENGENDALIKAN MAJLIS INI. SEMUGA BERTEMU LAGI DI LAIN MASA DI UCAPKAN SYUKRAN KAYSIRAN WA MAAS SALAMAH, WABILLAHITAUFIK WAL HIDAYAH WASSALAMUALAIKUM WAROHMATULLAHI WABARAKATUH.

MAJLIS TURUT MEMPERSILAKAN TETAMU VIP KITA UNTUK MENIKMATI JAMUAN RINGKAS DI BILIK GERAKAN. Di PERSILAKAN

No comments:

Post a Comment