Saturday, September 24, 2016

Kek Gula Hangus dan kek coklat moist

Resepi

2 cawan gula kasar
2 cawan air
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
22 sudu teh serbuk penaik
3 sudu besar air panas mendidih
1 tin susu cair
250g mentega

Cara-cara

1. Panaskan gula dalam loyang/ periuk, hingga hangus, masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih hingga menjadi 1/2 cawan. Sejukkan.
2. Masukkan susu cair, tepung, telur dan mentega serta adunan gula hangus dan adun dalam pengadun dan adun/kacau sebati.
3. Masukkan serbuk penaik yang dibancuh dengan 3 sudu air panas.
4. Masukkan dalam loyang dan kukus 35 minit.

KEK cOKLAT mOIST

1 1/2 Cawan tepung gandum ( boleh juga tepung naik sendiri)
1 Cawan susu cair
1 1/2 Cawan gula pasir ( boleh d blender halus)
1 Cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh ssoda bikarbonat
1 sudu teh essen vanila
3 biji telur
250g mentega (boleh ganti 1 cawan minyak)

Cara2

Ayak tepung, koko,serbuk penaik dan soda.
cairkan mentega, setelah suam masukkan susu cair.
Pukul telur dan gula hingga kembang kemudian masukkan adunan mentega tadi secara berselang seli dengan tepung yang diayak. Kacau sebati.
Masukkan dalam acuan dan kukus 40 minit.

No comments:

Post a Comment