Wednesday, November 5, 2014

TEKS PENGACARAAN HARI SUKAN

Teks pengacaraan hari sukan ini telah diubah suai mengikut situasi acara sekolah dan berdasarkan pengalaman mengacarakan hari sukan sekolah.

K.imah/AYU  : MENGUMUMKAN KETIBAAN yang berbahagia encik Shahrani b. itam ,selaku yang dipertua pibg sk selabak  diiringi olehYG BERUSAHA encik azni bin daud, guru besar sk selabak KE KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SK Selabak KALI KE-47.

ASAL JURAGAN MENGAIL IKAN,
SAMBIL BERSUKA DI TEPI KUALA,
MASA JANGAN KITA TANGGUHKAN,
TIRAI DIBUKA MAJLIS BERMULA...

ASSALAMU'ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH , SALAM SEJAHTERA DAN SALAM 1 MALAYSIA,
YANG BErbahagia EN.shahrani bin itam, YDP PIBG SK selabak,
YG BERUSAHA encik azni bin daud, GURU BESAR SK Selabak,

BARISAN GURU-GURU PENOLONG KANAN SEKOLAH, AJK-AJK PIBG SEKOLAH, GURU-GURU SK SElabak YG BERDEDIKASI, PARA IBU BAPA DAN SETERUSNYA ANAK-ANAK DIDIK YANG DIKASIHI SEKALIAN....

ALHAMDULILLAH ,BERSYUKUR KITA KE HADRAT ILAHI KERANA DENGAN LIMPAH KURNIANYA, DAPAT BERSAMA-SAMA KITA BERKUMPUL PADA HARI INI UNTUK MELAKSANAKAN KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SK SElabak KALI KE 47  BAGI TAHUN 2014. PIHAK SEKOLAH MERAKAMKAN UCAPAN SELAMAT DATANG DAN SELAMAT MENYAKSIKAN ACARA SUKAN YANG AKAN DIPERTANDINGKAN SEBENTAR LAGI..
------------------------------------------------------------------------------------
K.imah/ AYU;   Hadirin hadirat sekalian, KEJOHANAN sukan tahunan sk selabak kali ke 47 ini diteruskan dengan acara perarakan masuk kontijen2 yg bertanding dalam acara perbarisan rumah sukan pd hr ini.

DENGAN ITU, dijemput yang berbahagia encik shahrani bin itam, ydp pibg sk selabak di iringi oleh yang berusaha en azni b. daud, guru besar sk selabak untuk tampil ke atas pentas bg menerima tabik hormat. Dipersilakan.

• (MUZIK DIMAINKAN) 

1). Perarakan masuk kontigen rumah sukan ke tengah padang ini akan diketuai olah adik  ADAM SYAHMI B. NURUL AZHAR serta diiringi oleh adik 1.NUR AIN ALISHA BT. MUHD AZHAR, NURUL NABILAH BT MURAHAFI DAN adik NURSHAMSINAR BT ZULHISYAM.
 mereka ini adalah pelajar yang mewakili sekolah dalam bidang sukan di peringkat daerah dan negeri perak..

2).Di belakang mereka ialah kontigen dari rumah hijau yang diketuai oleh adik MUHD SYAMIL ABD HAMID dengan moto rumah hiajau yang berbunyi ................................................................................................................

 3.)Kontinjen yg ke2  yg sedang bergerak masuk dihadapan perkarangan khemah tetamu kehormat pd ketika ini  adalah drp rumah Merah yang diketuai oleh adik MUHD AZAMUDDIN BIN MUHD MAT SOM.dgn motto mereka WARNA SEMERAH SAGA GAGAH PERKASA SENTIASA MEMBARA.

4).Seterusnya diikuti pula dengan bergaya oleh kontigen  dari rumah biru yang diketuai oleh adik MUHD AIZAT HAFIZI B. MUHD AZMIN dan moto rumah biruNYA KAMILAH JUARA.

 5).PERBARISAN DITERUSKAN LAGI DENGAN KONTINJEN  terakhir dri rumah KUNING dengan bertemakan kuning diraja, MOTTO mereka KUNING JUARA BERDAULAT dan diketuai oleh adik AIMAN SYAUKI B.AYUB.


Terima kasih  DIUCAPKAN KEPADA YANG  berbahagia encik shahrani bin itam, ydp pibg sk selabak KERANA SUDI MENERIMA TABIK HORMAT.

Sebagai tanda cinta akan negara,
HADIRIN SEKALIAN , dipersilakan UTK BERDIRI BAGI menghormati NYANYIAN LAGU NEGARAKU, dan LAGU SEKOLAH.

## (lpas habis lagu negaraku) Para hadirin dipersilakan duduk.

K.imah/AYU:
TUAN2 DAN PUAN2 SEKALIAN, majlis diteruskan dgn menjemput  a fadhil USTAZ  azam bakri bin che ali untuk  MEMBACAKAN DOA. DGN HORMATNYA DIPERSILAKAN.

T.KASIH  DIUCAPKAN KPD AL FADHIL USTAZ azam bakri b. che ali di atas bacaan doa itu tadi.
 HIDIRIN HADIRAT SEKALIAN,  ACARA DITERUSKAN LAGI DENGAN BACAAN IKRAR HARI SUKAN YANG AKAN DIKETUAI OLEH AIDK ADAM SYAHMI B. NURUL AZHAR. dipersilakan.                         
Terima kasih diucapkan kpd ADIK ADAM SYAHMI kerana mengetuai ikrar sukan pada kali ini dengan begitu bersemangat sekali.

PARA TETAMU YANG DIHORMATI SEKALIAN, MAJLIS dengan ini DITERUSKAN LAGI DENGANmempersilakan EN shahrani bin itam SELAKU YDP PIBG SK SElabak UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN DAN MERASMIKAN  pembukaan TEMASYA  SUKAN TAHUNAN  sk selabak kali ke 47 hari ini.. DIPERSILAKAN.

MAJLIS MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA Yang DIPERTUA PIBG…. ATAS KESUDIAN BELIAU UNTUK HADIR DAN MERASMIKAN TEMASYA SUKAN TAHUNAN PADA KALI ke 47 INI.

Sekarang dipersilakan KESEMUA KONTINJEN UNTUK BERGERAK KELUAR PADANG DAN MASUK KE KHEMAH RUMAH MASING-MASING UNTUK BERSIAP SEDIA BAGI ACARA SUKAN SELEPAS INI.

Untuk pengetahuan hadirin hadirat sekalian, jumlah  acara KESELURUHAN YANG DIPERTANDINGKAN PADA TEMASYA SUKAN KALI INI ADALAH SEBANYAK 134 ACARA, SEBAHAGIAN ACARA PADANG TELAHPUN DILAKSANAKAN PADA PRA SUKAN TERLEBIH DAHULU. PADA PETANG INI,SEBANYAK 42 ACARA SAHAJA  yg Akan dapat kita saksikan bersama2.

#######(ACARA DI PDG BERMULA..... ULASAN BERSELANG SELI DGN MUZIK )

PERHATIAN KPD semua Pelepas & hakim sukaneka ,DIMINTA  berada di tengah PAdang bagi MEMULAKAN PERJALANAN SUKAN PTG INI.  semua penyelia peserta, pengurus peserta  dan pencatat keputusan JUGA DIMINTA BERADA ditempat masing2 untuk acara dimulakan 


Untuk menjemput VIP/ org luar menyampaikan hadiah:

Majlis dgn segala hormatnya menjemput…………………………………………………………….. dengan diiringi oleh …………………………………………………….. untuk menyampaikan hadiah bagi acara……………………………………………………………….. Dengan segala hormatnya dipersilakan.


Terima kasih diucapkankepada……………………………………….. (PENYAMPAI HADIAH) dan dijemput…………………………………………………… (PENGIRING) untuk menyampaikan cenderahati drp pihak sekolah sebagai tanda terima kasih diatas kesudian menyampaikan hadiah sebentar tadi.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACARA AKHIR BG PENYAMPAIAN HADIAH DAN PENGUMUMAN PEMENANG.

DIMINTA SEMUA KONTINJEN RUMAH SUKAN AGAR DAPAT MASUK BERKUMPUL DI PADANG BAGI ACARA PENUTUP KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN KALI KE 11.....

Dimulakan dengan rumah HIJAU, RUMAH MERAH, RUMAH BIRU DAN RUMAH KUNING

• UCAPAN GURU BESAR 

Baiklah Tuan2 dan Puan2 sekalian, sebelum kita ke acara pegumuman pemenang……majlis dgn segala hormatnya  menjemput Tuan Guru Besar untuk menyampaikan sepatah dua kata.

UCAPAN PERASMIAN PENUTUPAN MAJLIS.

Baiklah Tuan2 dan Puan2 sekalian, TIBALAH MASA KITA KE MAJIS PENUTUPAN TEMASYA SUKAN SEKOAH SK SELABAK KALI KE 47. sebelum kita ke acara pegumuman pemenang……majlis dgn segala hormatnya  menjemput YG BERBAHAGIA  DATO AZHAR BIN JAMALUDIN …………………………………………………………………………………………
UNTUK MEMBERIKAN UCAPAN SETERUNYA MERASMIKAN PENUTUPAN TEMASYA SUKAN TAHUNAN KALI INI.
Terima Kasih diucapkan kpd YG BERBAHAGIA DATO DI ATAS UCAPAN BELIAU SEBENTAR TADI


Baiklah Hadirin sekalian ……kita telah sampai ke kemuncaknya iaitu utk mengumumkan PEMENANG BG  KATEGORI OLAHRAGAWAN DAN OLAHRAGAWATI KEJOHANAN SK SELABAK KALI KE47 INI. . Dengan itu Majlis dengan berbesar hati menjemput  yg berbahagia datu azhar bin jamaluddin diiringi oleh tn guru besar sk selabak utuk menyampaian hadiah/trofi  kepada pemenang.dipersilKn

 A) OLAHRAGAWAN KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SK SELABAK  KALI KE 47I DISANDANG OLEH:......................................................................
B) OLAHRAGAWATI KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SK SEKOLAH KALI KE 47 DISANDANG OLEH:......................................................................


T/.ksh diucapkan kpd…………………………………………………………………………………...

2) BAGI KATEGORI PERTANDINGAN PERBARISAN, DIJEMPUT ….........................................................
UTK MENYAMPAIKAN HADIAH/PIALA………………………. KPD PEMENANG.

PERTANDINAGAN PERBARISAN DIMENANGI OLEH: rumah………………………………………….. TKSH………………………..3) PENGUMUMAN KEPUTUSAN KESELURUHAN ACARA SUKAN

TEMPAT KETIGA :..................................................
TEMPAT KEDUA/NAIB JOHAN :.............................................
TEMPAT PERTAMA/JOHAN:.....................................................
_______________________________________________________________________________

DIAN TIGA LILIN PUN TIGA,
TANGLUNG TERGANTUNG RUMAH LAKSAMANA,
DIAM JUGA SABAR PUN JUGA,
ADA UMUR TIDAK KEMANA.

TUAN PUTERI PERGI KE RASAH,      
PULANG SEMULA SEBELAH PAGI,
KITA BERTEMU AKHIRNYA BERPISAH,  
DIIZINKAN TUHAN BERSUA LAGI.

Sebelum kita berpisah…..Diminta adik………………………………………………………………………………………………….untuk ke hadapan dan melaungkan sorakan HIP-HIP HOREE sbyk (3x)    . Dipersilakan           

SEKIAN.....wabilahitaufiqwalhidayah wassalamualaikum wbt 
Sampai berjumpa lagi di tahun hadapan…


No comments:

Post a Comment